Lionsclub Noordoostpolder nestkasten-actie in Kuinderbos een groot succes

Op zaterdag 13 maart 2021 heeft de Lionsclub Noordoostpolder in het Kuinderbos coronaproof rond de driehonderd nestkasten uitgedeeld. Deze actie was opgezet om de eikenprocessierups en het bestrijden hiervan op een natuurvriendelijke manier meer onder de aandacht te brengen. Daarom zijn er in de weken ervoor ruim 100 nestkasten door de leden van de Lionsclub in elkaar getimmerd.

Daarnaast heeft de Lionsclub Noordoostpolder i.s.m. Staatsbosbeheer de grootste dubbelwandige nestkast van Nederland laten bouwen. De nestkast is gebouwd van hout uit het Kuinderbos, door meubelmaker Marco Tabak uit Blankenham. Deze grootste nestkast van Nederland is voor iedereen te zien bij de ingang van de natuurkampeerterrein De Veenkuil in het Kuinderbos. Kom gerust een kijkje nemen bij deze unieke nestkast.

De kleine nestkasten vormen een belangrijk onderdeel bij de bestrijding van de eikenprocessierups, die ook dit voorjaar weer actief zal zijn. De mezen spelen hierbij een cruciale rol. Tijdens het grootbrengen van de jonge vogels vangen de mezen wel 300 rupsen per dag. Door het plaatsen van veel nestkasten in onze leefomgeving worden er meer rupsen gegeten en hoeft er minder gebruik gemaakt te worden van bestrijdingsmiddelen om de eikenprocessierups te bestrijden.

De honderden opgehaalde nestkasten worden in de komende weken versierd door kinderen, waarna deze nestkasten op zaterdag 27 maart 2021 tussen 10.00 en 14.00 uur weer coronaproof kunnen worden ingeleverd op het natuurkampeerterrein De Veenkuil, Hopweg 21  in Bant.

Onder de inzendingen van de prachtig versierde nestkasten zullen er 5 prijswinnaars gekozen worden door een vakkundige jury. Deze prijswinnaars worden door de Lionsclub Noordoostpolder telefonisch benaderd voor 5 april a.s.

Aansluitend worden de ingeleverde nestkasten door de boswachter in het Kuinderbos langs de recreatieve routes opgehangen, om zo de eikenprocessierupsen te bestrijden en de overlast hiervan te minimaliseren. Ook biedt dit u de gelegenheid om het gehele jaar de nestkasten langs deze routes te bewonderen.

 

                                                                                             

14-03-2021