Win een overnachting in de grootste nestkast van Nederland

Helaas zal ook dit jaar op de 2de Paasdag de BUITENDAG NOORDOOSTPOLDER niet plaats kunnen vinden. Daarom hebben de organisatoren van deze dag een alternatief programma ontwikkeld. Lionsclub Noordoostpolder i.s.m. Staatsbosbeheer hebben de grootste dubbelwandige nestkast van Nederland laten bouwen. De nestkast is gebouwd van hout uit het Kuinderbos, door meubelmaker Marco Tabak uit Blankenham. Deze grootste nestkast wordt ingezet bij een ludieke corona proof actie om de bestrijding van de eikenprocessierups meer onder de aandacht te brengen.

De nestkasten vormen een belangrijk onderdeel bij de bestrijding van de eikenprocessierups, deze rups zal ook dit voorjaar weer actief zijn. De mezen spelen hierbij een cruciale rol. Tijdens het grootbrengen van de jonge vogels, vangen de mezen wel 300 rupsen per dag. Door het plaatsen van veel nestkasten in onze leefomgeving worden er meer rupsen gegeten en hoeft er minder gebruik gemaakt te worden van bestrijdingsmiddelen om de eikenprocessierups te bestrijden.

Als alternatief bieden de Lionsclub Noordoostpolder en Staatsbosbeheer uw kinderen een gratis nestkast aan. Deze nestkasten kunnen de kinderen thuis versieren, waarmee mooie prijzen te winnen zijn. De eerste prijs is een kinderfeestje in het Kuinderbos voor je hele klas. Tweede prijs is een overnachting voor 2 kinderen in de grootste nestkast van Nederland op natuurkampeerterrein De Veenkuil, de ouders kunnen overnachten in de Zweedse hut. De derde prijs is het vieren van het verjaardagsfeestje bij de boswachter, waarbij de kinderen nestkasten gaan timmeren, broodjes bakken en een rondleiding krijgen. Vierde prijs is een overnachting voor het hele gezin op het boomplateau op natuurkampeerterrein De Veenkuil en tot slot de vijfde prijs een excursie met trekker en bolderkar door het Kuinderbos voor maximaal 12 personen.

Op zaterdag 13 maart 2021 tussen 10.00 en 14.00 uur biedt de Lionsclub Noordoostpolder een nestkastpakket of een in elkaar getimmerd exemplaar aan bij natuurkampeerterrein De Veenkuil, Hopweg 21 in Bant. Kom i.v.m. de corona preventie alleen, de ophaal actie is zo opgezet dat u in uw voertuig kunt blijven zitten en een nestkast to go aangeboden krijgt. Het eerste exemplaar is gratis, wilt u meerdere nestkastpakketten dan zijn de kosten 5 euro per pakket. Betalen kan uitsluitend per pin, vanuit uw auto.

Om deel te nemen aan de wedstrijd dient u de versierde nestkast in te leveren op zaterdag 27 maart 2021 tussen 10.00 en 14.00 uur, eveneens bij het natuurkampeerterrein De Veenkuil in Bant, en ook nu dient u uw kast corona proof vanuit de auto af te geven. Zorg dat uw naam, adres en telefoonnummer op de achterzijde van de kast met pen vermeld staat. Aansluitend worden door een jury de winnaars gekozen, de winnaars worden telefonisch benaderd voor de 2de Paasdag, 5 april 2021.

Aansluitend worden de ingeleverde nestkasten door de boswachter in het Kuinderbos langs de recreatieve routes opgehangen, om zo de eikenprocessierupsen te bestrijden en de overlast hiervan te minimaliseren. Ook biedt dit u de gelegenheid om het gehele jaar de nestkasten langs deze routes te bewonderen.

 

 

 

11-03-2021